Ontdek Landschapspark Borsele

In Landschapspark Borsele vind je een uniek stukje Zeeland. Het landschap stamt al uit de 12 eeuw. Tot die tijd had het zeewater nog vrij spel maar in de Middeleeuwen bouwden mensen de eerste dijken. Er ontstonden kleine polders die op sommige plekken nog bewaard zijn gebleven. De kronkeldijkjes, welen, talrijke boomgaarden en de vijftien karakteristieke dorpen vormen samen een aantrekkelijk landschap. De druk bevaren Westerschelde markeert de zuidgrens van het landschapspark. Het open water en de bij eb droogvallende slikken en schorren bieden een steeds weer wisselend uitzicht. Kom het allemaal zelf aanschouwen en ontdekken.

’s Heer Abtskerke is vernoemd naar de Abten van de abdij in Middelburg, waartoe het dorp in de Middeleeuwen behoorde. Schrabbekercke ligt in het natuurgebied ‘De Poel’ aan de rand van een…

Ontdek ‘s-Heer Abtskerke

's-Gravenpolder ligt centraal in het Zeeuwse landschap en wordt omringd door boomdijken en boomgaarden. Het forensendorp is één van de grotere dorpen en populair vanwege de ligging naast Goes en…

Ontdek ’s-Gravenpolder 

's-Heerenhoek is één van de grotere kernen van de gemeente Borsele. Wie carnaval viert in Landschapspark Borsele, kan dit dorp niet overslaan. ’s- Heerenhoek is als woonplaats ontstaan na de…

Ontdek ’s-Heerenhoek

Ontdek de natuur

Natuurgebied Fort Ellewoutsdijk

Rond Fort Ellewoutsdijk ligt mooie natuur die de verbinding vormt tussen de Zuidgors en de inlagen. Je kunt hier – vooral bij hoog water – vogels bezig zien om hun maaltje te zoeken. Vanaf het vogeluitkijkpunt boven op de dijk heb je ook een prachtig uitzicht over de Westerschelde. Op het fort zelf broeden boerenzwaluwen.

Natuurgebied Bloemdijken van Zuid-Beveland

De Bloemdijken van Zuid-Beveland zijn dijken rond polders en voormalige getijdenkreken. Ze getuigen van de langdurige strijd tegen het water. Door opeenvolgende periodes van landwinning en overstromingen vormde zich een stelsel van binnendijken. Tussen de dijken herinneren welen (kolkgaten) aan oude doorbraken. Op de bloemdijken groeien bijna twintig bedreigde plantensoorten zoals de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein. 

Ontdek de verhalen

Aan de rand van Heinkenszand aan de Westdijk ligt Klompenmakerij Traas, een uniek bedrijf in Landschapspark Borsele. Jaarlijks worden hier nog zo’n 4.000 tot 5.000 paar klompen geproduceerd. Jaap Kramer…

Lees meer

Op een koude ochtend in de eerste week van januari staat Esther van Ham, in haar wandeloutfit, klaar om een nieuwe dag te beginnen met een frisse neus. We ontmoeten…

Lees meer

Zoek en vind deze markante bomen Het landschap in Borsele stamt uit de 12e eeuw, toen de eerste Middeleeuwse dijken de stroomgeulen indamden. In het fraaie landschap bouwden rijke stedelingen…

Lees meer

Ontdek meer