Dorpen

Onze 15 dorpen met vaak bijzondere pleinen liggen als knooppunten in de oude polders. Om de aantrekkingskracht van de Borselse dorpen te versterken, is er door de jaren heen veel werk gemaakt van de herinrichting. Hierbij stond het behoud van de oorspronkelijke vorm en historische waarde van de bebouwing voorop. Onze dorpen zijn zo echte pareltjes gebleven. 

Een typisch dijkdorp met huizen an den diek. Aan het kerkplein het ‘Witte kerkje’, oorspronkelijk een Nederlands-Hervormde kerk uit de 15e eeuw. Het is nu eigendom van een particulier en in gebruik…

Lees meer

Omringd door boomgaarden, akkers en dijken ligt dit kleine kerkringdorp met als meest karakteristieke eigenschap de leilinden langs de straten. De kastanjeboom van Oudelande is voor inwoners een ontmoetingsplek en soms…

Lees meer

Nisse is één van de kleinste, maar ook één van de mooiste kernen in Landschapspark Borsele. Het ligt midden in ‘De Poel’, een oud heggenlandschap en het heeft een prachtig…

Lees meer

‘t Nieuwedurp bestaat uit een schilderachtige dorpsring uit de 17e eeuw met een gereformeerde kerk uit 1841. In Nieuwdorp is het Bevrijdingsmuseum Zeeland met het Bevrijdingspark een echte publiekstrekker. In het museum…

Lees meer

Als je ‘t Lewedurp binnenrijdt, zie je op een sokkel een bronzen beeld van een schaap. Wie goed kijkt ziet iets ongewoons aan het schaap. Wil je weten wat dat is? Ga…

Lees meer

Kwadendamme is omgeven door polders met mooie boomdijken, weeltjes en plassen. Vooral natuurgebied ‘De Zwaakse Weel’ is schilderachtig gelegen net buiten het dorp. De neogotische Roomse kerk uit 1902 domineert…

Lees meer

Dit dorp is het eindpunt van de stoomtrein Goes-Borsele. Het dorp ligt direct aan de Westerschelde. Vanaf de dijk en het buitendijkse havenplateau zie je Zeeuws-Vlaanderen liggen en de contouren…

Lees meer

Heinkenszand is de grootste kern in Landschapspark Borsele en het bestuurlijk centrum van de gemeente Borsele. Het is een dorp met ca. 6000 inwoners, die uit alle delen van Nederland…

Lees meer

Een getijdenjachthaventje, een stoer fort en mooie natuurgebieden; Ellesdiek mag dan het kleinste dorp in Landschapspark Borsele zijn, het is zeker niet het minste. Gezichtsbepalend zijn twee herenhuizen in parkachtige tuinen. Achter…

Lees meer

Driewegen is gebouwd op vruchtbare grond. Dit zie je terug in de vele fruitteeltbedrijven in de directe omgeving. Bijhorende monumentale boerderijen getuigen van een rijk verleden. De inrichting van het…

Lees meer

Een karakteristiek dorp in een rechthoekige polder. De geometrische opzet en het rechthoekige stratenplan zijn uniek in Nederland. Het markante ontwerp van de Goese burgemeester Cornelis Soetwater, maakte het dorp…

Lees meer

Baarland is een dorp met een lange historie. De veertiende-eeuwse Nederlands-Hervormde kerk en de oude woonhuizen uit de zeventiende en achttiende eeuw herinneren daaraan. Het gezellige dorpspleintje met muziektent wordt…

Lees meer
Kasteel van Baarland

's-Heerenhoek is één van de grotere kernen van de gemeente Borsele. Wie carnaval viert in Landschapspark Borsele, kan dit dorp niet overslaan. ’s- Heerenhoek is als woonplaats ontstaan na de…

Lees meer

's-Gravenpolder ligt centraal in het Zeeuwse landschap en wordt omringd door boomdijken en boomgaarden. Het forensendorp is één van de grotere dorpen en populair vanwege de ligging naast Goes en…

Lees meer

’s Heer Abtskerke is vernoemd naar de Abten van de abdij in Middelburg, waartoe het dorp in de Middeleeuwen behoorde. Schrabbekercke ligt in het natuurgebied ‘De Poel’ aan de rand van een…

Lees meer