Erfgoed

Het landschapspark kende roerige tijden. Er zijn hier oorlogen gevoerd, linies verdedigd en helden geboren. Sporen in het landschap, ruïnes, en gerestaureerde monumenten verwijzen naar deze heftige tijden. Ook het oude landbouwverleden is nog zichtbaar in historische boerderijen en molens.

Fort Ellewoutsdijk

Fort Ellewoutsdijk is gebouwd tussen 1835 en 1839 en is nog geheel intact. Het werd gebouwd nadat Vlaanderen zich afscheidde van Nederland. De partijen kwamen overeen dat Antwerpen een vrije vaarweg moest behouden. Het fort moest, samen met Fort Rammekens bij Vlissingen en de stad Terneuzen, de Westerschelde verdedigen tegen vijandelijke schepen. Deze overeenkomst is anno nu nog steeds van kracht! Het fort is in het bezit van Natuurmonumenten in de kazematten is nu ruimte voor tentoonstellingen. Kijk voor actuele openingstijden op de website van Natuurmonumenten

Slot Baarland

Slot Baarland moet in zijn gloriedagen een groot kasteel zijn geweest, afgaande op oude prenten die een groot gebouwencomplex met grachten, bijgebouwen en tuinen laten zien. In de 17e eeuw zijn we nog een aantal ronde torens. Op latere prenten is er behalve een ommuring, alleen een groot vierkant gebouw afgebeeld met een koetshuis. Dit koetshuis is bewaard gebleven.

Kasteel Hellenburg

Van Kasteel Hellenburg zijn alleen de fundamenten nog zichtbaar. Het terrein is goed onderhouden en heeft mede door de contouren van de gracht een bijzondere uitstraling. Het kasteel, een imposant gebouw met een hoofdburcht met torens en slotgracht, werd rond 1325 gebouwd. Mogelijk is het slot tijdens een stormramp in 1477 verwoest. Begin 17e eeuw stond er nog slechts een ruïne. In 1957 werden funderingsresten gevonden. Het terrein is nu vrij toegankelijk en in beheer van ‘Het Zeeuwse Landschap’.

Vliedbergen

Landschapspark Borsele kent ongeveer 7 vliedbergen. Bescherming tegen overstroming was niet de hoofdreden voor het opwerpen van deze heuvels. Het waren vooral ophogingen voor het plaatsen van een verdedigingstoren, een zogenaamd mottekasteel. Hierdoor kon men vanuit ‘de hoogte’ de vijand bestoken. Een vliedbergencomplex is nog te zien in het buurtschap Baarsdorp. De meeste vliedbergen dateren uit de 12e en 13e eeuw. 

Net buiten het dorpje Borssele ligt de Berg van Troje. Een goed bewaarde vliedberg uit de Middeleeuwen. Ooit verrees hier het stamslot van de machtige heren van Borssele (mottekasteel). Samen met het Middeleeuwse dorp Monster, verdronk het kasteel in de stormvloeden in 1530 en 1532.

Molens

Zonder molens is ons landschap niet compleet. Ze bepalen de sfeer, stralen karakter uit en vormen een herkenningspunt. Borsele is trots op zijn molens en op de mensen die het oer-Hollandse molenaarsvak in ere houden. Voor een leuk en educatief uitstapje met het hele gezin zijn onze molens zeker de moeite waard. 

Andere molens in Landschapspark Borsele zijn De Poel in Nisse, De Korenhalm in ’s Gravenpolder en De Blazekop in Ovezande.

Molen ‘De Vijf Gebroeders’ vormt samen met het oude stationsterrein, één van de mooiste plekjes van Heinkenszand. Sinds de restauratie in 2007 maalt de molen regelmatig haar eigen meelproducten. Op zaterdagen van 1 mei tot 30 september is de molen van 11.00 tot 17.00 uur open voor publiek. In de winterperiode op zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Buiten de vaste openingstijden ben je welkom als de molen draait en tijdens evenementen.

De Vijf Gebroeders, Heinkenszand

De Koutermolen uit 1874 is een ronde stenen grondzeiler. Vroeger werd er graan mee gemalen. In de zomerperiode is de molen op woensdagen open. Als de blauwe wimpel wappert, dan is de molenaar aanwezig en kun je gerust even een kijkje nemen.

De Koutermolen, Hoedekenskerke

Op een kilometer ten zuidoosten van de dorpskern Borssele staat op een heuveltje molen ‘De Hoop en Verwachting’. Deze schitterend beschilderde molen, in geel, groen en wit, dateert waarschijnlijk uit 1714. Ze is prachtig gerestaureerd en één van de weinige typische Zeeuwse achtkantige korenmolens. De authentieke molenaarsgewichten zijn origineel, zeldzaam en uniek in molenaarsland. De namen van de molenaars uit de 19e eeuw staan erin gegraveerd. De molen is open op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur en op afspraak.

De Hoop en Verwachting, Borssele

Boerderijen

In Landschapspark Borsele zijn er nog diverse historische boerderijen bewaard gebleven of opnieuw gerestaureerd. Hoeve van der Meulen in het buitengebied van ’s-Heer Abtskerke is een voorbeeld van zo’n monumentale boerderij die in oude glorie is hersteld. Het oorspronkelijke woonhuis is ingericht als museumwoning die beperkt is opengesteld. Zie voor de mogelijkheden de website van Het Zeeuwse Landschap. Ook de Paauwhoeve in Borssele en de Rode Hoeve in Kwadendamme zijn bezienswaardige stukjes erfgoed.
Boerderij in Hollestelle met bakkeet ’s-Heerenhoek
De Paauwhoeve in Borssele