Natuur

Het landschap is onze belangrijkste unieke waarde die voor een deel is ingevuld door natuurgebieden. Gebieden waar je de flora en fauna kunt bewonderen, soms op afstand maar ook vaak te voet of op de fiets. Maak hier kennis met al dit moois en trek de natuur in om het zelf te ontdekken.

Natuurgebied Zwaakse Weel

Beleef de Zeeuwse natuur in natuurgebied de Zwaakse Weel. De wandel-, fiets- en ruiterpaden brengen je langs de brede kreek, oude akkertjes en de hoogstamboomgaard waar je zelf je fruit mag plukken. Geniet met de kinderen van de speelse natuurroute en kom tot rust op de picknickplaats met speciale beleeftuin.

Vlinderbelevingspad in de Zwaakse Weel

In 2012 richtte Natuurmonumenten een stukje Zwaakse Weel speciaal in voor vlinders en andere insecten. Het vlinderbelevingspad is een kilometer lang: hier struin je vanaf het late voorjaar tot aan de herfst tussen bloemen waar het bij mooi weer wemelt van de vlinders, bijen en hommels.

Natuurgebied De Poel

Natuurgebied De Poel is een uniek stuk ‘oudland’ met veel hoogteverschillen, poelen en heggen. Het bestaat uit het Ganzengebied (grasland) en het Heggengebied (dijken). Meidoorns zorgen in het voorjaar voor een prachtige witte bloemenzee.

Natuurgebied ’t Sloe

Het natuurgebied ’t Sloe vormt een groene buffer tussen Borssele en het naastgelegen industriegebied. Wandel door de typische Zeeuwse natuur en geniet van al het leven: van rietvogels tot hazen, kikkers en reeën. Het natuurgebied heeft een vogelkijkhut om in alle rust de vogels te bekijken.

Natuurgebied Inlaag 1887 en Inlaag 2005

Uit inlaag 1887 is in de negentiende eeuw klei gewonnen voor de aanleg van een reservedijk. Het uitgediepte gebied ligt beschut tussen de dijken. Bij hoog water is het drassige, zilte grasland met zijn sloten en poelen een toevluchtsoord voor steltlopers als de tureluur, bontbekplevier en kluut. In het voorjaar is het een geliefd broedgebied. Het gebied grenst aan Inlaag 1887 en ligt op loop- en fietsafstand van ’t Sloe en Fort Ellewoutsdijk.

Natuurgebied Zuidgors

Natuurgebied Zuidgors ligt buitendijks tussen Ellewoutsdijk en Baarland. Het gebied is aantrekkelijk voor grote broedkolonies als de kokmeeuw en zwartkopmeeuw. In het voorjaar is het een drukte van jewelste op dit stuk natuur. Bekijk de vogels van een afstandje vanaf de Zeedijk vlak bij Ellewoutsdijk. Vanwege de zoute bodem groeien er planten, zoals lamsoor, zoutmelde, zulte en strandkweek.

Natuurgebied Fort Ellewoutsdijk

Rond Fort Ellewoutsdijk ligt mooie natuur die de verbinding vormt tussen de Zuidgors en de inlagen. Je kunt hier – vooral bij hoog water – vogels bezig zien om hun maaltje te zoeken. Vanaf het vogeluitkijkpunt boven op de dijk heb je ook een prachtig uitzicht over de Westerschelde. Op het fort zelf broeden boerenzwaluwen.

Natuurgebied Bloemdijken van Zuid-Beveland

De Bloemdijken van Zuid-Beveland zijn dijken rond polders en voormalige getijdenkreken. Ze getuigen van de langdurige strijd tegen het water. Door opeenvolgende periodes van landwinning en overstromingen vormde zich een stelsel van binnendijken. Tussen de dijken herinneren welen (kolkgaten) aan oude doorbraken. Op de bloemdijken groeien bijna twintig bedreigde plantensoorten zoals de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein.