“Ik voel me al 30 jaar ambassadeur”

Vlakbij de Zeedijk, aan de rand van de Paardegatse Watergang, ligt te midden van de uitgestrekte polder de kwekerij van Ans Kloet en haar man Theo Nijsse. Een oase van groen in allerlei vormen, formaten en structuren. Als je op zoek bent naar sterke Zeeuwse buitenplanten, dan is Kwekerij Sluishoek in Borssele het juiste adres. “We kweken vaste planten, zoals hortensia’s en heesters. De planten zijn stevig en van goede kwaliteit, omdat ze buiten gekweekt worden”, vertelt Ans Kloet. Ook de pluktuin weten mensen goed te vinden. Er is een leuk arrangement beschikbaar.

“In 1989 verhuisden mijn man en ik naar zijn ouderlijk huis aan de Jurjaneweg in Borssele en daar wonen we nog steeds.” Het was een volwaardig landbouwbedrijf toen ze er kwamen wonen, maar te klein om op die manier voort te zetten. “Dit gaf ons ruimte om iets nieuws te ontwikkelen. Al voordat we er woonden, hadden we de plannen klaar voor de kwekerij. Tuinieren was altijd al een hobby. Ik was lid van een tuinclub. Daarnaast was ik nog onderwijzeres, maar er kwamen grote veranderingen in het onderwijs en ik besefte dat ik niet tot mijn 65e voor de klas wilde staan.”

Om nog meer van het tuinieren te leren, liep Ans stage bij Eleonore de Koning. De kwekerij van Eleonore was tot voor kort een begrip in Zeeland. “Mijn zwager had toentertijd ook een kwekerij, dus zo konden wij er ook een beetje aan snuffelen. Een ander belangrijk voordeel is dat je het zonder investeringen kunt beginnen. Zo zijn wij begonnen met enkele soorten en hebben er nu meer dan 300. Later hebben we een recirculerend containerveld aangelegd en bossages geplant. Ieder jaar deden we een investering.”

Borssele 400 jaar
Ans heeft zich enorm ingezet voor Borssele dat in 2016 400 jaar bestond. “Ik kwam het in 2010 tegen in een boek. Ik vond het gelijk interessant om hiermee aan de slag te gaan. Ik regel en organiseer graag. Het was een fijne samenwerking. Dan zie je dat iedereen zijn talenten heeft. We zijn begonnen met een hardloopwedstrijd en tussen kerst en oud en nieuw hebben we als afsluiting de inwoners op het plein bedankt met warme chocomelk. Tussendoor hebben we nog van alles georganiseerd.”

Ambassadeur
In 2019 heeft Ans de cursus ‘Ambassadeur van Landschapspark Borsele’ gevolgd en dat is niet voor niets. Ans is erg gastvrij, vertelt graag en ze is uiteraard trots op ons prachtige landschap. “Wij zetten ons al lang in om het gebied bekend te maken. Ik voel me al 30 jaar ambassadeur. Ik heb geholpen aan de boerenlandroute, die helaas nu niet meer bestaat. Ik was voorzitter van het organisatiecomité voor de viering van het 400-jarig bestaan van polder Borssele. Ook heb ik meegewerkt aan het realiseren van het wandelnetwerk. We wonen in een uniek gebied. Je rijdt, fietst en wandelt dwars door het landschap. Een afwisseling van dijken, rechte wegen, bomen, boomgaarden, kronkelige weeltjes met steeds weer andere perspectieven.

Activiteiten
Landschapspark Borsele

Schrijf je in om maandelijks op de hoogte te worden gehouden van de activiteiten die worden georganiseerd in Landschapspark Borsele

We sturen je geen spam!