‘’Op het water ben ik één met de natuur’’

Ken je dat gevoel van ‘s ochtends opstaan en een hele dag kan uitkijken naar een activiteit aan het einde van de dag? Dat is het gevoel wat kitesurfer Kevin van Iersel krijgt als hij de weersvoorspellingen bekijkt en ziet dat het ideaal weer is om het water op te gaan. Al ruim negen jaar is Kevin, zoals hij het zelf met een lach verwoord, ‘verslaafd’ aan kitesurfen. Ondanks dat hij op meerdere plekken op de wereld is geweest, behoort de Zeeuwse kust tot zijn favorieten.

Iedere keer als Kevin met zijn ouders langs de kust rijdt, wordt zijn aandacht getrokken door de vliegers van kitesurfers. Kevin is vijftien als hij besluit om ook een vlieger en surfboard aan te schaffen. Hij volgt een aantal lessen op het strand bij Vrouwenpolder, maar al snel zoekt hij het water dichterbij zijn woonplaats Ovezande op. ‘’Mijn favoriete plek in het landschapspark is bij ‘De Kaloot’, vlakbij Borssele,’’ begint Kevin te vertellen. ‘’Allereerst moet je altijd met aanlandige wind kiten. Dat betekent dat de wind van de zee naar het strand waait. Mocht er dan iets gebeuren, dan waai je altijd terug naar het land. Bij een zuidenwind ga ik dus kiten bij Borssele.”

Voorrangsregels
Volgens Kevin is deze watersport in de loop der jaren populairder geworden. ‘’Zo’n zes jaar geleden zag je op een drukke dag ongeveer acht kitesurfers op het water bij ‘De Kaloot’. Tegenwoordig zijn dit er wel veertig.’’ Kevin is ondertussen een ervaren kitesurfer en kan zich ook op de drukke dagen goed vermaken. ‘’Vanaf de kant ziet het er spannend uit, zoveel vliegers bij elkaar maar net als in het verkeer, hebben we ook op het water voorrangsregels. Dit zijn geschreven regels waar iedere kitesurfer, die les heeft gehad, van op de hoogte is.’’ Als Kevin op het water staat, dan is hij één met de natuur. De controle krijgen over de weerselementen en zich volledig focussen op het water, dat geeft hem een enorme adrenalinekick.

Snowkiten
De ideale periode om te kiten, is voor Kevin de herfst. Het water is in het najaar nog warm en Nederland heeft dan te maken met stormachtige dagen. ‘’Vanaf windkracht vier kun je al het water op. Natuurlijk is het wel zo: hoe harder de wind, hoe hoger je kunt springen.’’ Tijdens de overige seizoenen is het niet zo dat Kevin zijn vlieger en surfboard opbergt. Sterker nog, hij probeert juist nieuwe dingen uit. ‘’Een aantal weken terug, toen er veel sneeuw lag, ben ik op een stuk land van een boer gaan snowkiten. Je gebruikt nog steeds dezelfde vlieger, maar dan heb je een snowboard onder je voeten en geen surfboard. Ik heb het ook met schaatsen gedaan en dan laat je het board helemaal achterwege. Dat is echt een unieke ervaring.’’

Overwinteren
Hoog op Kevin zijn lijstje staat kitesurfen in Zuid-Afrika. Dit is volgens hem dé plek waar kitesurfers ‘overwinteren’ tijdens de winterperiode in Nederland. Tot hij die reis gaat maken, geniet hij van het water in het landschapspark. ‘’Hoe uniek is het om als kitesurfer te wonen aan het water. Weg uit Zeeland? Nee, echt nooit.’’