“Eerste keer backstage zal ik nooit vergeten”

Olaf Vroonland is geboren en getogen in Ovezande. Naast zijn werk als civieltechnisch adviseur bij Juust BV in Kapelle is hij voorzitter van zowel Jeugdsoos De Klomp als van Podium De Klomp. Daar bovenop is hij ook nog lid van diverse werkgroepen voor Klomppop. Een zeer actieve vrijwilliger en extra bijzonder vanwege zijn jonge leeftijd.

Zijn betrokkenheid bij de organisaties zat er al vroeg in. “Op de basisschool ga ja naar de jeugdsoos, daarna sta je achter de bar en zo groei je er eigenlijk in. Op mijn vijftiende begon ik als werkgroeplid van de jeugdsoos, daarna volgde het poppodium. Nu ben ik voorzitter van de jeugdsoos en het poppodium en zit ik in de werkgroep programmering en hospitality van Klomppop en het straatfestival.”

Zijn ouders zijn ook altijd betrokken geweest bij De Klomp. “Toch was dat voor mij geen drijfveer om het ook te doen. Het kwam meer door de jongens waar ik mee omging. We hebben een vaste, hechte groep vrijwilligers. Voor De Klomp zijn dat er rond de dertig. Het is ook mooi om te zien hoe er elk jaar weer nieuwe mensen in de werkgroepen komen. De ouderen nemen de jongeren onder hun hoede en zo groeit iedereen door.”

Het verenigingsleven brengt veel moois met zich mee. “Er ontstaat een samensmelting tussen verschillende generaties. Wij hebben een hele grote vriendengroep met daarbinnen grote leeftijdsverschillen. Je hebt dus met meerdere generaties iets gemeenschappelijks. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Iedereen draagt zijn eigen steentje bij. Uiteindelijk zijn we met die groep ook De Ofdwalers begonnen.” De Ofdwalers bouwen elk jaar een grote praalwagen voor carnaval in De Pikpot (Kwadendamme) en Paerehat (’s-Heerenhoek).

Zenuwachtig voor ontvangst van zo’n grote artieste
De eerste keer als backstagemanager bij Klomppop zal Olaf niet snel vergeten. “Ik was net 16 en ik moest toen Caro Emerald, één van de grootste artiesten van Nederland ontvangen. Ik was echt heel zenuwachtig, maar gelukkig ging alles wel goed.” De werkgroep die zorgt voor alle boekingen gaat elk jaar naar muziekfestival Noorderslag in Groningen om daar opzoek te gaan naar aanstormend talent. Caro Emerald trad daar ook op. “We hebben haar ruim een jaar voor Klomppop goedkoop geboekt, maar in dat jaar brak ze door met drie nummers waardoor ze veel meer waard was. Dat is de kracht van Klomppop. We zoeken jonge artiesten die nog niet zijn doorgebroken. We hebben al een paar keer gehad dat artiesten net zijn doorgebroken voordat ze bij Klomppop optraden.”

Binnen zeven minuten alles uitverkocht
Ook aan Podium De Klomp heeft Olaf blijvende herinneringen. “Voor De Klomp heb ik zoveel dingen gedaan. Toch staat het optreden van Mooi Wark op 14 januari 2018 bovenaan. Het was de eerste keer dat we met online kaartverkoop werkten. Binnen zeven minuten was alles uitverkocht. Mensen kwamen overal vandaan. We moesten moeite doen om de vaste vrijwilligers en gasten binnen te krijgen.”

Zeeuwse nuchterheid
Ondanks een klein uitstapje naar Utrecht, heeft Olaf nooit de behoefte gehad om ergens anders heen te gaan. “Voor mijn minor heb ik een klein half jaar in Utrecht gestudeerd, maar ik vond er niks aan. Mijn leven is hier. In de stad heb je een totaal andere mentaliteit. Ik houd wel van de Zeeuwse nuchterheid. Het ons kent ons.”