“’Het café staat op een ideale plek in het landschapspark”

Op een zonnige doordeweekse dag bellen we aan bij Hoofdstraat 67 in Ovezande. Een vrolijke Petra de Winter, eigenaresse van Café de Zak, doet open. Haar goede humeur werkt aanstekelijk maar als we over de drempel stappen kijken we uiteraard in een lege zaak. Door de coronacrisis moet ook het café van Petra dicht, maar dat betekent niet dat ze bij de pakken neerzit.

Terwijl we een rondje door de zaak doen zien we foto’s aan de muur van feestvierende mensen, bierviltjes liggen op tafel en we snuiven de typische geur van een café op. We nemen plaats aan de bar en Petra begint meteen enthousiast te vertellen. Sinds twee jaar is ze de volledige eigenaar van Café de Zak, daarnaast is ze beheerder van het dorpshuis D’n Ostpit in Oudelande en verzorgt ze dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking.

Sprong in het diepe
We gaan terug naar het jaar 2015, als een vriend van Petra haar laat weten dat het café te koop staat. ‘’Ik houd wel van een uitdaging, dus ik dacht meteen: dat is iets voor mij,’’ lacht de onderneemster. Het café komt op haar naam te staan en al snel bouwt ze een leuke klantenkring op die in het weekend gezellig een aantal biertjes bij haar komt drinken. ‘’Ik heb alles gestript en aangepakt, want toen ik het kocht stond er bijna niets meer.’’ Ervaring in de horeca heeft ze op dat moment wel door haar werk in het dorpshuis. Daar verzorgt ze verschillende activiteiten en draait ze de horeca, met behulp van haar cliënten. Petra geniet van het werk in haar zaak en gaat iedere dag met plezier aan de slag. 

Positieve toekomst
Dan breekt de coronaperiode aan en kan ze helaas geen gasten ontvangen. Ze vertelt dat daarvoor haar café ook overdag al populair was. ‘’Het staat op een mooie locatie in het landschapspark. Je kunt hier prachtig fietsen en wandelen en de Hoofdstraat is een ideale doorgaande weg. Met mooi weer zet ik dan wat stoelen en tafels buiten waar fanatieke fietsers even kunnen pauzeren. Als ze trek hebben in een bakje koffie, bied ik ze dat met liefde aan.’’ Ook bezoekers die met de auto door het landschapspark rijden, kunnen bij Petra gratis voor de deur parkeren. Deze periode is voor haar ook een tijd geweest waarin ze heeft nagedacht over de toekomst van haar café. ‘’Ik ben begonnen met afhaalmaaltijden en tot nu toe komen er ieder weekend bestellingen binnen. Als mijn café weer open mag wil ik de reguliere kaart, die nu bedoeld is voor de ‘natte horeca’ met drankjes en een bitterbal, uitbreiden met een lunch- en dinerkaart. Dan kunnen de bezoekers van het landschapspark ook na hun bakje koffie lekker blijven zitten.’’ Plannen en ideeën heeft Petra genoeg en wat haar betreft mag de biertap weer zo snel mogelijk gaan lopen. ‘’Laten we hopen dat het nog net zo lekker smaakt als voorheen,’’ sluit ze met een knipoog af.