“Peren moeten de zee kunnen ruiken”

René is altijd in het bedrijf werkzaam geweest, ook toen hij jonger was. ‘’Eerst dacht ik dat ik iets in de techniek wilde doen. Ik ben een techniekopleiding gaan volgen en vervolgens ben ik op de hogere agrarische school (HAS) in ’s-Hertogenbosch beland. Zo ben ik de fruitteelt ingerold.’’ René is ook werkzaam als adviseur in de fruitteelt. ‘’Ik zit ook regelmatig in het buitenland en daar begeleid ik telers onder andere op het gebied van snoeien en bemesten. Normaal gesproken zou ik nu, omdat dit een rustigere periode is, veel in het buitenland zitten. Helaas gaat dit door het coronavirus niet door.’’

Seizoenen
Een fruitteler heeft uiteraard te maken met de verschillende seizoenen. Nu, in november, is ‘het plukseizoen’ afgelopen en is René onder andere bezig met het snoeien van de bomen. ‘’Op ons land groeien appels en peren, maar hoofdzakelijk peren. Normaal staat deze tijd van het jaar in het teken van rooien. Op dit moment zijn de bomen daar nog niet oud genoeg voor, dus dat is dit jaar niet nodig. Een appelboom gaat ongeveer vijftien jaar mee en een perenboom veertig jaar.’’ De wisseling van de seizoenen is volgens René juist het mooie aan zijn beroep. ‘’Nu zitten we in de herfst en dan is de oogst klaar, ruimen we alles op en eventueel rooien we de bomen. Vervolgens gaan we snoeien en dat is een activiteit die we gedurende de winter uitvoeren. We vormen de bomen dan zo, dat ze optimaal klaarstaan voor de nieuwe oogst. In het voorjaar gaan we aan de slag met bemesting en bespuiting, we bekijken of de kwaliteit goed genoeg is en vervolgens gaan we weer plukken.’’

Ondernemen in het landschapspark
‘’Het bedrijf staat echt in het landschapspark. Daarnaast is de omgeving erg mooi en ik voel me hier echt thuis. Borsele is de grootste gemeente op het gebied van fruitteelt en het is ook topografisch bepaald dat de peren ‘de zee moeten ruiken’. Iets wat kenmerkend is voor de fruitteelt. We hebben ook een kalkrijke grond en dat is weer goed om fruit op te verbouwen, dat kan in gebieden buiten het landschapspark een stuk minder. De klimatologische omstandigheden in Borsele zijn veel sterker geworden door onder andere de dijken en de bomen. Dat maakt het hier meer een microklimaat waardoor je beter kunt telen dan op een kale vlakte, waar het een stuk kouder is en er veel meer wind staat.

Risico’s
In tegenstelling tot andere agrarische sectoren heeft een fruitteler te maken met een aantal extra gevaren. René: ‘’Omdat het product bij ons aan een boom hangt en niet onder de grond zit, kunnen we verhagelen. Nachtvorst kan ook schade opleveren, dus dat zijn twee belangrijke gevaren. Daarnaast als het veel te warm en te droog is, dat is voor het land ook niet best. Dit is wel iets waar iedere akkerbouwer mee te maken heeft.’’

Toekomst
Kwaliteit is voor René erg belangrijk. ‘’Ons doel is niet de hoogste productie halen, maar een goede kwaliteit en een mooi product afleveren. Hierdoor bouw je ook een band op met een afnemer en dat is belangrijk.’’ Lachend gaat hij verder: ‘’Ik geef eerlijk toe dat ik zelf liever een appel dan een peer eet, ondanks dat we hier veel meer peren hebben. Toch eet ik niet zoveel als mensen om mij heen doen hoor. Als ik in de fruitschaal een mandarijn zie liggen, dan kies ik juist die.’’ René is binnen zijn rol als adviseur onder andere bezig met het digitaliseren van de teelt. Het goed in beeld krijgen van het klimaat is voor deze sector een belangrijk onderdeel. Het klimaat verandert en ook René kijkt naar de mogelijkheden voor de toekomst, maar voorlopig loopt hij nog tussen de appels en de peren.

Activiteiten
Landschapspark Borsele

Schrijf je in om maandelijks op de hoogte te worden gehouden van de activiteiten die worden georganiseerd in Landschapspark Borsele

We sturen je geen spam!