“Ik ben verweven met het dorp”

Rinus de Bart behoort min of meer tot de inventaris van Stoomtrein Goes-Borsele. Al vanaf 1993 is hij nauw betrokken bij het bijzondere museum. “Het is een totaal ander museum dan mensen gewend zijn. Je rijdt dwars door Landschapspark Borsele en je kunt op verschillende plekken op- en uitstappen.” Bijvoorbeeld om een wandeling te maken door Natuurgebied De Zwaakse Weel, het favoriete plekje van Rinus. “Vooral de geschiedenis ervan interesseert me. Het is een van de oudste kreken van Zeeland.”

Rinus woont al heel zijn leven in Hoedekenskerke. Tot zijn 55e werkte hij voor Rijkswaterstaat waar hij o.a. de planning deed voor het kanaal door Zuid-Beveland. Vanaf 1982 ging hij zich meer richten op het Borselse. “Ik zat twintig jaar in de gemeenteraad, waarvan vier jaar als wethouder. Van jongs af aan zit ik in het verenigingsleven. Ik ben verweven met Hoedekenskerke en heb het hier naar mijn zin.”

Rinus is 25 jaar voorzitter geweest van Stoomtrein Goes-Borsele. “Er stopten een paar oud-bestuursleden en toen vroegen ze aan mij of ik voorzitter wilde worden. Ik ben helemaal geen treinfanaat, maar ik ben wel graag bestuurlijk bezig en ga graag met mensen om. Ik wilde wel middenin de club staan, dus ik ben ook (hoofd)conducteur geweest.” Toen Rinus met pensioen ging is hij De Buffer in Hoedekenskerke gaan runnen. “We bouwden het uit tot wat het nu is.” Sinds kort heeft ook de keuken van De Buffer een flinke upgrade gehad. “Het is de bedoeling dat we ook buitenom de rijdagen van de stoomtrein open kunnen. Mensen kunnen hier terecht tijdens een fietstocht voor iets lekkers, maar we staan ook open voor etentjes in buffetvorm en kleine feestjes.”

Op het terrein van De Buffer en De Pluimweide is voor jong en oud van alles te zien en beleven. In De Buffer kun je het prachtige Zeeuwse Klederdracht bekijken dat op een unieke manier gepresenteerd wordt, er is een modelbaan, een speelhoek voor de kinderen en leuke (Zeeuwse) souvenirs. “Buiten hebben we een watervijver waar bezoekers met bestuurbare bootjes kunnen varen, in De Pluimweide hebben we twee trekkershutten die te huur zijn via Airbnb, en natuurlijk de mini-spoorbaan van ongeveer een kilometer lang. Jonge treinfanaten kunnen hier alvast oefenen als machinist.”