“Wij vertellen de persoonlijke verhalen van de bevrijding”

Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp neemt ons mee terug in de tijd naar een bijzonder stuk Zeeuwse geschiedenis. De interesse in de oorlog en bevrijding zat er bij Stef Traas al vroeg in. “Ik heb het van kinds af aan meegekregen. Mijn vader verzamelde allerlei objecten uit de oorlog en bewaarde ze bij ons thuis.” In 2009 is Stef samen met zijn vader Kees Traas begonnen met het museum. Inmiddels is het enorm uitgebreid, helemaal vernieuwd en meer dan ooit de moeite van het bezoeken waard.

Stef is geboren en getogen in Nieuwdorp. “Mijn hele familie woont er. Het is een centrale plek in Zeeland, heerlijk rustig en je hebt de ruimte. De bloemendijken in Landschapspark Borsele zijn prachtig, ik vind natuurgebied De Zwaakse Weel erg mooi en natuurlijk het Bevrijdingspark. Er is zoveel moois in de omgeving.”

De vrijwilligers van Bevrijdingsmuseum Zeeland hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om een grootschalige uitbreiding te realiseren. Op een oppervlakte van ruim drie hectare werd eerst een uniek bevrijdingspark gerealiseerd, waarin de Slag om de Schelde kan worden herbeleefd. In oktober 2019 werd ook het nieuwe museum geopend. “De ruimte in het museum is nu wel echt heel fijn. We hebben nu voldoende vierkante meters om alles te vertellen. Ook de combinatie van binnen en buiten is heel mooi. Het bevrijdingspark is ook heel interessant voor kinderen. We zijn erin geslaagd om zo’n groot en mooi museum neer te zetten. Daarmee hebben we dit belangrijke deel van de bevrijding wel echt op de kaart gezet. Niet alleen in Zeeland, maar ook nationaal en internationaal.”

75 jaar vrijheid
Het belangrijkste doel achter het museum zijn de persoonlijke verhalen. “De verhalen achter de objecten spreken mij heel erg aan. Het is belangrijk om dat door te geven. Als je meer wilt weten over de geschiedenis, dan pak je een boek en lees je erover. Hier vertellen we de persoonlijke verhalen. Of het nu een verhaal van een militair is of van een burger, dat maakt niet uit. Wij laten zien dat we in vrijheid kunnen leven en dat we dat al 75 jaar kunnen. Daar moeten we met zijn allen zuinig op zijn. Er is hard voor gestreden.”

Bijzondere rekwisieten
Er liggen ruim 40.000 rekwisieten in het museum. Toch weet Stef achter bijna elk object het verhaal. “Soms moet je even nadenken hoe het ook alweer zat, maar over het algemeen kan ik alle verhalen zo vertellen. Mijn lievelingsstuk is toch wel de Buffalo. Deze amfibievoertuigen zijn in Baarland en Vlissingen aan land gekomen en staan toch eigenlijk wel symbool voor de vrijheid. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld een armbandje met muntstukjes van Marietje Platschorre, een markeringskruisje van het graf van David Cameron Stewart, de bevrijdingspoort uit de Reuzenhoek en het uniform van Jim Anderson. Hij opende tot 2 jaar geleden de Highland Games by the Sea.” De ‘Baarlandse’ veteraan is in februari 2019 op 95-jarige leeftijd overleden.

Vrijwilligers
In totaal werken er 120 vrijwilligers uit heel Zeeland bij het Bevrijdingsmuseum. “Dit aantal neemt misschien alleen nog maar toe. We zijn altijd wel op zoek naar vrijwilligers, maar eigenlijk komen ze vanzelf. Van dames die graag een bakje koffie of entreekaartjes verkopen tot mensen die het buitenterrein op orde houden en rondleidingen geven. Er is altijd wel iets te doen voor iemand.”

Activiteiten
Landschapspark Borsele

Schrijf je in om maandelijks op de hoogte te worden gehouden van de activiteiten die worden georganiseerd in Landschapspark Borsele

We sturen je geen spam!