“Ik zie door de bomen Borsele niet meer”

MEER DAN 1.600 HECTARE FRUITBOMEN

Landschapspark Borsele is de grootste fruitproducent van Nederland. Zelfs groter dan de Betuwe. Gemeente Borsele is met 1.600 hectare (waarvan 500 hectare zwarte bessen) Nederlands fruitteeltgemeente nummer één. Hier zijn vele boomgaarden met zwarte bessenstruiken en appel- en perenbomen. De Hero cassis wordt van onze zwarte bessen gemaakt. In het voorjaar zorgt de bloesem voor lieflijke taferelen. In de zomer en het najaar koop je het fruit bij stalletjes langs de weg en boerderijwinkels in echte Bevelandse zwarte schuren. Deze beleving laat het zoete fruit nog lekkerder smaken. Fiets of wandel langs de vele fruitbomen en pak in de zomer een fruitje mee!
Fruitteelt bestaat al bijzonder lang. Tot eind negentiende eeuw vooral kleinschalig. Op diverse locaties beschikten mensen over een beperkt aantal fruitbomen, het ging dan bijvoorbeeld om kloostertuinen en boerenboomgaarden op erven. Het fruit was bestemd voor eigen consumptie en voor de handel. Afhankelijk van de soort ging het om hoogstambomen, leibomen en struiken. Later ontstond ook de commerciële fruitteelt waarbij het om vele hectares ging. Binnen Nederland vinden we nu de meeste fruitteelt in de provincies Gelderland en Zeeland (Gelderland in 2011 iets meer dan 5.000 hectare, Zeeland zo’n 4.500 hectare. Gelderland heeft echter bijna 3 keer zoveel landoppervlakte, Zeeland heeft per oppervlakte dus veruit het meeste fruit van heel Nederland!).
Ondanks deze grote productie is in Landschapspark Borsele het oude landschap bewaard gebleven. De fruitboomgaarden beleef je al wandelend of fietsend over de kronkeldijkjes. Hier ontdek je ook nog de boerenboomgaarden.