“De kwaliteit van de Zeeuwse suikerbieten is heel goed”

We zitten op het moment midden in de oogst van suikerbieten. Boeren zijn druk bezig om alles op tijd van het land te krijgen. In Landschapspark Borsele staat wel 1000 hectare aan suikerbieten. “Zeeland is van oudsher een belangrijk gebied geweest voor de suikerindustrie. De kwaliteit van de Zeeuwse suikerbieten is over het algemeen heel goed”, vertelt René van den Eijnden, accountmanager van Cosun Beet Company. 

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met de suikerbuiten als ze gerooid zijn? “Nadat de bieten gerooid zijn worden ze na enkele dagen tot weken opgeladen en vervoert naar de fabriek in Dinteloord. “Op de fabriek worden de vrachten gewogen, bemonsterd en gewassen. De gewassen bieten gaan door de snijmolens, zodat er kleine reepjes overblijven. Deze reepjes gaan via een lopende band naar een grote ketel met warm water. De suiker uit de bietenreepjes lost op en er ontstaat een zoet ruwsap. Hierin zit al suiker, maar ook andere stoffen die eruit moeten, zoals eiwitten. Uiteindelijk blijft er dunsap over.  Dit wordt net zolang gekookt totdat al het water verdampt is en een dikke zoete brij overblijft. We zien in deze fase de eerste suikerkristallen in de vorm van een soort dikke bruine stroop. Een centrifuge slingert de kristalbrij hard rond en zo worden de kristallen van de stroop gescheiden. Vervolgens drogen en koelen we de kristalsuiker en brengen het over naar de suikersilo’s.

Duurzaam
Vroeger werd er alleen suiker gewonnen als hoofdproduct, maar vandaag de dag is dat wel anders. Cosun Beet Company streeft ernaar om ’s werelds groenste, innovatiefste en succesvolste suikerbietenverwerker te zijn. Daarbij staat het maximaal benutten van de suikerbiet centraal. “De vezels gaan o.a voor pulp (veevoer)weg. Daarnaast maken we veel bijproducten, zoals kalk wat teruggaat naar de akker als grondverbeteraar, we maken naast suiker voor de consument (o.a. suikerklontjes en poedersuiker) ook suiker voor de industrie (o.a. grondstoffen voor voeding en ingrediënten voor cosmetica (scrub). De diksap wordt gebruikt voor fermentatie (voor o.a. bio ethanol). Daarnaast is er een methaanreactor die het vervuilde waswater reinigt en er tegelijkertijd biogas van maakt. Dit biogas wordt opgewerkt naar groen gas waar o.a. onze vrachtwagens op rijden.” In Nederland is Cosun Beet Company één van de grootste producenten van groen gas.

Leuke weetjes

  • In Nederland wordt er dit jaar 85.000 hectare bieten geteeld. Op Zuid-Beveland staat er ongeveer 2.500 hectare, waarvan er 1.000 hectare in Borsele staat.
  • Cosun is ooit, 125 jaar geleden, begonnen in Zeeuws-Vlaanderen (Sas van Gent).
  • Wanneer alle installaties op volle capaciteit draaien, levert Cosun Beet Company per jaar ruim 25 miljoen kubieke meter (staat gelijk aan het jaarverbruik van 20.000 huishoudens) groen gas aan het net. Hiervan wordt ca. 8 miljoen benut door de fabrieken als vervanging van aardgas.
  • Cosun Beet Company heeft fabrieken in Dinteloord en Groningen.
  • René van den Eijnden heeft meegedaan aan een dichtwedstrijd met een gedicht over de suikerbiet. Je leest het hier.

Meer verhalen

Heb jij er al één gespot? In Zeeland leven volop zeehonden in het wild. De Westerschelde telt er honderden. Zeehonden houden van helder water, maar er moet ook voldoende rust…

Lees meer

Olaf Vroonland is geboren en getogen in Ovezande. Naast zijn werk als civieltechnisch adviseur bij Juust BV in Kapelle is hij voorzitter van zowel Jeugdsoos De Klomp als van Podium…

Lees meer

Meer dan 1.600 hectare fruitbomen Landschapspark Borsele is de grootste fruitproducent van Nederland. Zelfs groter dan de Betuwe. Gemeente Borsele is met 1.600 hectare (waarvan 500 hectare zwarte bessen) Nederlands…

Lees meer