Hier kun je nog fossielen vinden
Het strandje de Kaloot, op een steenworp afstand van de kerncentrale Borssele, is een eldorado voor liefhebbers van fossielen en schelpen. Ze liggen er letterlijk voor het oprapen. Een Zeeuwse strandfossielengids is een handige leidraad voor wie er speurt naar schelpen. Als je goed zoekt, vind je hier als leek met gemak 150 verschillende strandfossielen en als je je echt in de materie hebt verdiept misschien wel een paar honderd!
Fossielen zijn versteende resten van dieren en planten. Het zijn dus resten van iets wat vroeger heeft geleefd. Als je ze wil vinden dan kun je het beste zoeken bij eb. Op het eerste gezicht lijkt het schelpmateriaal misschien op huidige schelpen van nu maar door ze tegen het licht te houden kan je checken of ze enigszins doorschijnend zijn of niet. In dat laatste geval heb je te maken met een fossiele schelp. Van de andere fossiele vondsten komen haaientanden en roggentanden het meeste voor. Diverse botten van zoogdieren vind je er soms ook.
Wat is nu de reden dat hier deze fossielen zijn te vinden. De fossielen zitten in oude aardlagen die er bestaan sinds het Holoceen, Pleistoceen en Plioceen. Doordat de Westerschelde hier heel diep is (zelfs een put van 60 meter) en de aardlagen hier relatief dicht bij de oppervlakte komen, woelt de zee de fossielen los uit de grond. Zo kan je hier een Middeleeuws schapenbot vinden maar ook een kies van een wolharige neushoorn uit de laatste ijstijd of een haaientand uit een nog verder verleden.
Vooral bij de Kaloot, langs de oever van de Westerschelde zijn veel kaurischelpjes gevonden. Het zijn van die kleine schelpjes met een sleufje in het midden waar veel sieraden mee gemaakt worden. Waarschijnlijk zijn ze afkomstig van handelsschepen die voor de kust zijn vergaan.
Hoeveel fossielen vind jij?