“Molens maken ons landschap compleet”

Weet jij ze alle zes te staan?

Molens horen is het Nederlands landschap en zeker in het oude landschap van Borsele. Er zijn zes molens is het landschapspark, waarvan Molen de Vijf Gebroeders misschien wel de bekendste is.
Molen de Vijf Gebroeders werd in 1851 gebouwd nadat de Noordmolen aan het Meulwegje door een brand werd vernietigd. De molen werd in 1970 deels gerestaureerd en een groot deel van de inventaris werd verwijderd. Na 1970 draaide de molen regelmatig maar er werd geen meel meer gemaakt. Door vochtproblemen trad het verval in. In de 90’er jaren was het verval dusdanig dat de molen deels ontmanteld moest worden vanwege gevaar voor de omgeving. In 2002 werd de restanten aangekocht door de Stichting Molen de Vijf Gebroeders (huidige eigenaar, die geheel bestaat uit vrijwilligers). Tot de dag van vandaag worden wekelijks diverse soorten graan gemalen. De molen is te bezoeken, je kan er streekproducten kopen en terecht voor een hapje en drankje. Molen de Vijf Gebroeders is open op zaterdagen van 13.00 – 17.00 uur. Verder op alle momenten dat de molen draait.
Molen De Hoop en Verwachting is ook een bezoekje waard! Het is een achtkante grondzeiler gebouwd in 1714. Deze korenmolen ligt net buiten het dorp Borssele en werd vroeger gebruikt voor het malen van graan. De Molen is versierd met een eenvoudige baard met de opschriften ‘ANNO 1714’ en daaronder ‘De Hoop en Verwachting’. Aan de achterzijde van de kap is een kleine groene baard met vierpuntige sterren aangebracht. Er bevinden zich twee koppels maalstenen in de molen. De Hoop en Verwachting is maalvaardig en is in principe ’s zaterdags van 13:00 tot 16:00 en op afspraak te bezoeken.

De andere molens zijn:
• De Poel in Nisse
• De Korenhalm in ’s-Gravenpolder
• De Blazekop in Ovezande
• De Koutermolen in Hoedekenskerke

Meer verhalen

Heb jij er al één gespot? In Zeeland leven volop zeehonden in het wild. De Westerschelde telt er honderden. Zeehonden houden van helder water, maar er moet ook voldoende rust…

Lees meer

Olaf Vroonland is geboren en getogen in Ovezande. Naast zijn werk als civieltechnisch adviseur bij Juust BV in Kapelle is hij voorzitter van zowel Jeugdsoos De Klomp als van Podium…

Lees meer

Meer dan 1.600 hectare fruitbomen Landschapspark Borsele is de grootste fruitproducent van Nederland. Zelfs groter dan de Betuwe. Gemeente Borsele is met 1.600 hectare (waarvan 500 hectare zwarte bessen) Nederlands…

Lees meer