“We zijn altijd bezig geweest met plannen en investeringen en nu hoeft dat niet meer”

Deze week bezochten we Ans Kloet en Theo Nijsse van Kwekerij Sluishoek in Borssele. Niet omdat ze iets nieuws gaan doen, maar omdat ze gaan stoppen met de kwekerij. Het is voor hen tijd om het wat rustiger aan te doen en te gaan genieten van hun welverdiende pensioen. “De kwekerij stopt, maar ik blijf mijn kennis inzetten voor advies en tuinontwerpen op basis van groen”, vertelt Ans. 

In 1989 zijn Ans en Theo verhuisd naar de Jurjaneweg in Borssele en gelijk gestart met de kwekerij. “Het begon met een doek op de grond waar we plantjes op verkochten. Elk jaar deden we een (kleine) investering en zo zijn we uitgegroeid tot wat we nu zijn.” Naast de kwekerij, deelt Ans haar kennis graag. “Ik maak tuinontwerpen, maar ik geef ook advies. Niet alleen over groen, maar bijvoorbeeld ook over de Zeeuwse (klei) grond en wat je aan wateroverlast kunt doen.” 

Tuinadvies en -ontwerp

Zelf hadden ze de knoop vorig jaar al doorgehakt om te stoppen met de kwekerij. In september van dit jaar deelden ze dit via Facebook. “We zijn altijd bezig geweest met plannen en investeringen en nu hoeft dat niet meer. Dat is wel even wennen. Het contact met mensen zal ik wel gaan missen. Het is altijd leuk om te zien dat klanten terugkomen. Zo had ik een tijdje geleden iemand die net waren verhuisd. De planten van hun vorige huis staan er nog steeds en doen het goed, dus de planten voor hun nieuwe tuin wilden ze ook graag bij ons halen. Dan doe je toch iets goeds”, lacht Ans.  

Corona

Velen zullen de coronatijd snel willen vergeten, maar voor Ans was dit een toptijd. “Niemand wist onder welke branche wij vielen. Het was even twee weken onzeker, maar daarna konden we open. Je kunt hier genoeg afstand houden en alles is buiten. Iedereen had ineens tijd en geld om wat in en rond het huis te doen. We verkochten soms in één dag net zoveel als normaal in een week.” Voor de kwekerij was dit dus een hele goede tijd. 

Uitverkoop

De kwekerij is nog tot 2 november op de gebruikelijke openingstijden open. Tot die tijd is het uitverkoop. “We hebben nog diverse planten en wat kweekmaterialen. Planten mogen nu ook weg uit de volle grond.” Voor tuinadvies of -ontwerp na 2 november kun je een afspraak maken via de website of Facebook. 

Camperplaatsen

Enkele jaren geleden was er binnen de gemeente Borsele een proef voor camperplaatsen. Ans en Theo zagen hun kans en melden zich hiervoor aan. “De proef was een groot succes en inmiddels hebben we 7 camperplaatsen. Wie van rust en natuur houdt is bij ons aan het goede adres. Je zit heerlijk aan de waterkant en hebt hier geen vaste, afgebakende plekken.” De camperplaatsen zullen ook na de sluiting van de kwekerij openblijven en zijn het hele jaar beschikbaar.

Meer verhalen

Heb jij er al één gespot? In Zeeland leven volop zeehonden in het wild. De Westerschelde telt er honderden. Zeehonden houden van helder water, maar er moet ook voldoende rust…

Lees meer

Olaf Vroonland is geboren en getogen in Ovezande. Naast zijn werk als civieltechnisch adviseur bij Juust BV in Kapelle is hij voorzitter van zowel Jeugdsoos De Klomp als van Podium…

Lees meer

Meer dan 1.600 hectare fruitbomen Landschapspark Borsele is de grootste fruitproducent van Nederland. Zelfs groter dan de Betuwe. Gemeente Borsele is met 1.600 hectare (waarvan 500 hectare zwarte bessen) Nederlands…

Lees meer