“Landschapspark Borsele is het mooiste gebied van Zeeland”

Leuntje en Merien zijn niet meer weg te denken uit Zeeland. Je ziet ze overal. Van ansichtkaarten en kalenders tot schilderijen aan de muur. Ook Zeeuwse ondernemers maken gebruik van de kunsten van Jan Willem Hament uit Baarland. “Mijn tekeningen zijn heel herkenbaar en ze vertegenwoordigen Zuid-Beveland.”

Jan Willem is geboren en getogen in Goes. Inmiddels woont hij al geruime tijd in Baarland. “Ik woon hier echt fantastisch”, vertelt de tekenaar van Leuntje en Merien. Hament heeft een aantal jaren in Utrecht en Amsterdam gewoond en veel in Rotterdam gewerkt. Toch kwam hij terug naar Zeeland. “Het is hier prachtig. Landschapspark Borsele is het mooiste gebied van Zeeland. De mensen zijn hier laagdrempelig en lekker gewoon. Er zijn zoveel mooie plekjes, maar Strandbrasserie De Landing en Surf et Turf zijn wel mijn favorieten. Heerlijk aan de Westerschelde. We wonen in het mooiste deel van Nederland. We zitten hier goed.”

Ontstaan kenmerk
In 1999 is Hament samen met een vriend naar New York gegaan om straatkunst te maken. “Op 9 september 1999 heb ik 99 tekeningen gemaakt van in totaal 99 meter voor het Guggenheim Museum. Het heeft in de New York Times gestaan en in De Telegraaf”, vertelt Hament trots. In 2007 ging de kunstenaar terug naar New York om samen met straatartiesten te tekenen. “Ik heb toen het oog (red. een klein en een groot oog – het grote oog heeft in het midden een stip) ontdekt en ben dat in alles gaan doorvoeren. Nu is het mijn kenmerk. Het is een symbool voor oneindigheid.” Dit geeft de tekeningen van Hament hun moderne uitstraling. Wel draagt Leuntje standaard klederdracht. “Iedereen heeft wel een oma of overgroot oma met klederdracht. Het is dus heel herkenbaar en het vertegenwoordigd Zuid-Beveland. Dit is de enige provincie die op deze manier verbeeld wordt.”

Bekend in heel Zeeland
Hament was nog niet lang terug in Nederland toen hem gevraagd werd in Goes te exposeren met Zeeuwse klederdracht. “Ik heb daar het oog ook in doorgevoerd en vanaf dat moment is het eigenlijk uitgegroeid tot wat het nu is. Zo heeft hij het tekeningen gemaakt voor o.a. het Openbaar Toilet in Goes, Tapperij ’s Lands Welvaren, Boerderijwinkel Buysrogge, Verloskundige praktijk Walcheren, OOS International (Overdulve Offshore Services), Traas Ongediertebestrijding en Strandbrasserie De Landing. Ook zijn er Leuntje en Merien boekjes, kalenders en ansichtkaarten. Kortom het cartoonstel kom je overal in Zeeland tegen.

Sponsoring
Elk jaar reist Hament naar een collega-kunstenaar in Cuba. “Ik neem dan 30 kg aan materiaal mee om de Cubaanse kunstenaars te sponsoren.” Sinds kort is hij ook aangesloten bij de Rotary Club. “Als de coronacrisis voorbij is gaan we samen naar Cuba om materiaal te leveren.”